Kapuśniak keto

Zupę kapuśniak dla diety keto nie jest trudno zrobić, koszt takiej zupy jest w granicach 12 – 15 złotych. Zupa spokojnie starcza na dwa, trzy dni dla jednej osoby.

Do ugotowania kapuśniaku potrzebne będą:

  • bulion wołowy w kostkach lub kostki rosołowe,
  • Vegeta,
  • 1/2 kg kiszonej kapusty,
  • śmietana 18%,
  • majeranek,
  • pętko kiełbasy, może być śląska.

Na początku kroimy nożem kapustę, na drobne kawałki, wrzucamy kapustę do garnka i zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu. W tym samym czasie kroimy kiełbasę w kostkę i podpiekamy na patelni bez oleju. Następnie podpieczoną kiełbasę wrzucamy do gotującej kapusty i dosypujemy majeranku (około jednej łyżeczki od herbaty), całość trzeba wymieszać. Kiedy woda w kapuście zacznie się gotować trzeba dodać kostkę lub dwie (zależy jak to lubi) kostki bulionu. Całość gotujemy, mieszając co jakiś czas.

Czekamy około 15 minut i dosypujemy Vegety do smaku (ja dosypuje około jednej płaskiej łyżki stołowej). Odlewamy z zupy wodę do połowy szklanki i dodajemy łyżkę stołową śmietany. Mieszamy i dolewamy do garnka (można nie dodawać śmietany, kwestia smaku i gustu). Całość mieszając co jakiś czas gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.

Ja osobiście zjadam jednorazowo dwie miarki kuchenne, zupa z kapuśniak jest dla diety keto dość ciekawym rozwiązaniem, dzięki bulionowi i śmietanie zawiera dość dużo tłuszczu i mało węglowodanów. Jeśli komuś nie wystarczy talerz zupy i nadal będzie głodny można na koniec zjeść kawałek sera żółtego. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Post