Zupa ogórkowa dla ketowców

Zupę robi się prosto i szybko. Potrzebna jest tarka, kilogram ogórków kiszonych, włoszczyzna, kostki rosołowe wołowe, śmietanę 18%, koperek.

Tarką ścieramy do miseczki kilogram ogórków kiszonych, można je wcześniej obrać, lub nie. W garnku gotujemy wodę, wlewając do niej sok z ogórków. Zależy gdzie były kupione ogórki. Ja zawsze kupuje w Biedronce, dwa woreczki, wodę która zawsze jest w ogórkach wlewam do wstawionej w garnku wody. Zupa jest wtedy kwaśniejsza, jeśli ktoś takiej nie lubi radzę nie wlewać soku i zmniejszyć ilość ogórków do 1/2 kilograma.

Kiedy woda zacznie się gotować wrzucamy dwie kostki rosołowe, wcześniej obraną jedną marchewkę, jedną pietruszkę, i kawałek pora. Odczekujemy około 15 minut i dodajemy starte ogórki. Po pół godzinie wyłączamy gotującą się zupę i blenderem blendujemy zawartość garnka. Następnie znów gotujemy zupę tym razem na niewielkim ogniu.

W tym czasie odlewamy pół szklanki zupy i dodajemy dwie łyżki od zupy śmietany 18%, mieszając delikatnie. Potem całość wlewamy do zupy i dodajemy wcześniej posiekany koperek. Między czasie dodajemy szczyptę wegety. Do smaku jak kto lubi. Zupa powinna się gotować jeszcze przez 10 minut i można garnek odstawić na bok żeby trochę przestygła.

Tak zrobioną zupę ogórkową, można spokojnie jeść, jej wartość odżywcza mieści się w kryteriach diety keto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Post